In 1898 begonnen, loopt de eerste Pijpgeschiedenis tot 1940, toen het etablissement door het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 vernietigd werd.
De tweede jeugd van De Pijp vangt aan op 15 augustus 1940, als “de nieuwe Pijp” van start gaat in een oude garage annex fietsenstalling aan de Gaffelstraat. In de oorlogsjaren speelt De Pijp een vooraanstaande rol in het studentenverzet. Nadat de Duitsers in 1941 de sociëteit van het Rotterdamsch Studenten Corps (RSC) aan de Eendrachtsweg hebben gesloten, doet De Pijp tijdelijk dienst als ondergrondse sociëteit. Ondanks dat verzetsoperaties nooit daadwerkelijk vanuit De Pijp hebben plaatsgevonden was het een geschikte plek voor het verzet om samen te komen.
Het is tevens op deze locatie dat de Pijp moeiteloos de stap over de drempel naar de eenentwintigste eeuw heeft gezet. Zo omspant Bierhandel De Pijp al drie eeuwen in Rotterdam. Een terechte reden om te spreken over een Rotterdams Instituut.
Over De Pijp
Wist u dat De Pijp in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol in het ondergrondse verzet heeft gespeeld? Bij gebrek aan dames in die tijd liet de bezetter De Pijp immers vrijwel ongemoeid.
De Bierhandel
In 1898 begonnen als bierhandel (distributiepunt en bottelarij voor Heineken) aan de Gelderschekade. Van een bierhandel is al lang geen sprake meer, deze functie is vele jaren geleden vervallen.